LIF | Interview

Dit interview is in 2023 afgenomen door Christel.

Harm, Ard-Jan en Marnix zijn de oprichters van LIF (Local Indoor Farming). Een bedrijf dat zich vooral richt op een groenere en gezondere samenleving. Omdat ze een grote liefde hebben voor koken en lekker eten hebben ze zich op de smaakmakers van dat lekkere eten gericht. Verse kruiden dus. Op You Tube is een filmpje te vinden waarin je kunt zien hoe ze 2 jaar geleden zijn begonnen. Ze verkopen niet alleen de planten maar hebben zich ook op het onderhouden van deze planten gestort.

Missie
Gezonder leven, de natuur dichterbij brengen en mensen laten genieten van de smaak, de geur en de kleur van verse kruiden. En kruiden zijn niet alleen lekker en zorgen voor een heerlijke geur in huis maar hebben tevens een geneeskrachtige werking.

LIF heeft hiervoor een kruidentoren ontwikkeld waarin je met weinig ruimte toch een kruidentuin kunt hebben. Vooral voor de horeca en bedrijfskantines is dit een ideale oplossing zodat deze kunnen bijdragen aan een gezondere en smaakvollere maaltijd en LIF helpt hun daarbij.

LIF heeft hiervoor ook een samengesteld lespakket ontwikkeld en geeft gastlessen over vers eten en het gebruik van verse kruiden.

Indoor kruidentuin
Naast de kruidentoren voor buiten zijn ze ook bezig met de ontwikkeling van een kruidentuin voor binnen. Dit is natuurlijk een enorme uitdaging want planten hebben zonlicht nodig en hoe vervang je die als je de kruiden binnen wilt laten groeien en bloeien? Het is dus zoeken naar de juiste hoeveelheid licht doormiddel van LED-lampen. Een kwestie van proberen, veranderen en weer proberen. De eerste versies van deze indoor kruidentuin staat bij het ROC Almere, Restaurant QuaKoken in Oldenzaal en binnenkort in een restaurant in Haarlem met Michelin ster.

In de kruidentoren worden meteen oogstbare kruiden en eetbare bloemen geplaatst en daar zijn ze uniek in. Het kweken van kruiden kost veel tijd en restaurantkoks hebben die tijd natuurlijk niet. Elke maand komt LIF langs om planten te vervangen als dat nodig is. Planten die weggehaald worden krijgen een tweede leven waarover straks meer. Ook is er gezorgd voor een goed irrigatiesysteem d.m.v. speciale touwtjes die zorgen dat er voldoende water bij de plantjes komt dus ook het onderhoud is heel klantvriendelijk gemaakt. Dit speciale touw komt van een bedrijf die hier patent op heeft. LIF kweekt de planten niet zelf maar werkt samen met een kweker in Teuge.

Veel klanten van LIF zitten nu vooral richting het westen. Rotterdam, Amsterdam en alles ertussen maar ook richting Den Bosch en Almelo komt het nu op gang. Het is zaak om in een route zoveel mogelijk klanten te hebben zodat het ook rendabel is en je niet van Groningen naar Maastricht moet rijden. Logistiek is het dus een enorme uitdaging.

Het hele jaar door!?
Het is de bedoeling om de kruiden en eetbare bloemen het hele jaar door te kunnen leveren en daarom heeft de kweker in Teuge een koude kas om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Er zijn natuurlijk kruiden die niet in de winter groeien zoals bieslook en basilicum maar ook daar zullen mensen in opgevoed moeten worden, dat niet altijd alles het hele jaar door verkrijgbaar is maar daar weten we bij LoKa natuurlijk ook alles van inmiddels 😉

LIF richt zich vooral op de zakelijke markt. Toch zijn er ook kleine kruidentorens verkrijgbaar in een leuke hoekopstelling die je in een privé keuken zou kunnen zetten. Het hele systeem wordt in Nederland gemaakt door verschillende bedrijven. LIF wil alleen gebruik maken van hoogwaardig materiaal zodat een systeem minimaal 10 jaar meegaat, liefst nog langer zodat het ook echt duurzaam kan.

Stichting kruiden avontuur Wenum
Dan nu een ander verhaal waar LIF zich mee bezig houdt. Ik schreef al eerder dat planten worden vervangen als deze leeg geoogst zijn maar dan hoeven ze natuurlijk niet op de groenbult. Zo is het volgende idee geboren, Stichting kruiden avontuur Wenum (zie plattegrond). Deze stichting staat los van LIF. Op een stuk grond van ongeveer 5.000m2 aan de Zwolseweg, vlak bij Vaassen, willen ze een kruidenbelevenistuin gaan realiseren, gratis toegankelijk voor iedereen die het niet zo breed heeft en/of voor mensen die meer willen leren over wat de natuur ons te bieden heeft. In deze tuin komen de afgedankte plantjes die zo een tweede leven krijgen. Ze komen in de volle grond te staan en kunnen zo tot volle wasdom komen. Vervolgens kunnen mensen door deze tuin wandelen en zelf oogsten.
De bedoeling is ook dat er ruimte komt voor scholen om zo kinderen veel te leren over de smaak en werking van kruiden (zie de ronde sleutelgattuintjes op de plattegrond). Aan de zijkant van het perceel (zie de kleine vierkantjes aan de rechterkant van de plattegrond) komen moestuintjes die gratis kunnen worden gebruikt maar dan is het de bedoeling dat je wel meehelpt met het onderhouden van het park en dat je meewerkt aan het perma cultuur principe dus geen gifstoffen, niet spitten enz. Zoals je ziet op de plattegrond komt er ook een poel. Hiervoor hebben ze al iemand gevonden die dat wil gaan onderhouden.

De haag die je op de tekening ziet wordt een bouillonhaag. Als je hier de kruiden van oogst kun je er prachtige bouillons mee maken. En er komt een soort pipo wagen met een heet waterpunt zodat bezoekers met hun geoogste kruiden een kop thee kunnen maken. Waarschijnlijk komt daar ook een pot te staan waar een vrijwillige bijdrage in gestopt kan worden. Toch is het echt de bedoeling dat toegang gratis is en blijft. De plannen en financiering zijn al rond, het is alleen nog wachten op vergunningen. Dit is dan vooral voor de parkeerplaatsen, verharde paden zodat het ook rolstoeltoegankelijk wordt en voor de pipowagen.

LIF & LoKa055
Via Chantal is Harm in aanraking gekomen met LoKa en hij heeft al meermaals met een kraampje bij LoKa gestaan met verschillende soorten kruidenplanten. De verkoop van plantjes is (in het seizoen) ook in de webshop beschikbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *