Dit interview is in 2023 afgenomen door Christel.
Mariska en Paul verkopen aardappelen van hun (hobby) boerderij in Emst. Ze werken veel samen met hun buren die overheerlijke eieren verkopen. De biologische aardappelen worden verbouwd met respect voor de natuur dus zonder bestrijdingsmiddelen. Mariska en Paul komen uit Apeldoorn en wonen nu een aantal jaar met hun 3 kinderen in Emst. Ze hebben ook schapen gehouden, zo’n 40 stuks maar zijn daar om verschillende redenen mee gestopt waaronder het opkomen van de wolf in Nederland. Mariska was met een groentetuin begonnen en Paul hielp eens met het oogsten van de aardappelen en vond dat het beter kon. Wat klein begon is een waar bedrijf aan het worden.
Ze begonnen met het kopen van een poot- en rooimachine op marktplaats en in april 2020 gingen de eerste pootaardappelen de grond in op een stuk van 500m2. Omdat de oogst in oktober al volledig verkocht was werd het jaar erop al het dubbele verbouwd en ze zijn nog steeds groeiende.
100% natuurlijk
Het is en blijft een uitdaging om onbespoten aardappelen te verbouwen door plagen als schimmel en coloradokevers maar ook de houdbaarheid van de aardappelen. Dit jaar verbouwen ze 3 soorten aardappelen. De smikkels (dit is een vroeg te oogsten soort), de gevlekte alleskunner (een kruimige aardappel) en de menopper (een vastkokende aardappel).
Uitbreiding
Ze verbouwen nu ook uien die te koop zijn bij Loka. In de toekomst willen ze meer groenten gaan verbouwen omdat wisselteelt belangrijk is om de bodem in goede staat te houden. Je kunt maar 1 keer in de 4 jaar op hetzelfde stuk aardappelen verbouwen. Nu verkopen ze nog weinig groente want de groentetuin van Mariska levert vooral groente op voor eigen gebruik en wat erover is stopt ze in de verkoopkast die ze aan de weg hebben staan.
Biologische pootaardappelen
Ze kopen elk jaar pootaardappelen want dit is beter dan eigen aardappelen gebruiken om eventuele ziektes te voorkomen in een volgend jaar. Ze zijn ook nog zoekende naar oplossingen om ziektes te voorkomen. Tegen schimmels doe je niet zoveel, dit ligt gewoon ook aan wat voor’n weer je hebt die zomer. De coloradokever is een groot probleem. Deze heeft geen natuurlijke vijanden en moet handmatig bestreden worden. Dat is dus een enorme uitdaging naarmate het aardappelveld groter wordt.
Onkruid voorkom je het best door voor het poten ruggen te maken waar je de pootaardappelen in stopt. Door na een week of drie nogmaals met de ruggenmaker langs de opkomende plantjes te rijden schoffel je als het ware het onkruid weg. Daarna kun je het alleen handmatig verwijderen. Het mooiste is dat na het poten je 2 weken droog weer hebt waardoor de plantjes snel groeien. Vorig jaar waren ze te vroeg met poten waardoor onkruid een voorsprong had en hebben ze heel veel werk gehad aan het verwijderen van onkruid. Ook hebben ze na het poten nog sneeuw gehad waardoor het afwachten was hoeveel schade dit zou veroorzaken. Gelukkig is het toen enorm meegevallen en waren alleen een paar stukken wat minder florissant. Maar ja, al doende leert men. In een groentetuin kun je onkruid voorkomen door niet meer te spitten en alleen te werken met een compost en bemesting.
De perfecte zomer
Een goede zomer voor de aardappel is eigenlijk gewoon een hele oer Hollandse zomer. Zon regen, temperatuurtje van plus minus 22 graden. Als het een droog jaar is, zoals vorig jaar, beregenen ze het land met een grondpomp maar proberen dit wel minimaal te houden. De opbrengst van een aardappelplant zal ongeveer 1 a 1,5 kilo zijn maar dat wist Mariska niet helemaal zeker.
Nieuwe aardappel
Mariska vertelde nog even over hun nieuwe aardappel, de menopper. Deze soort is ontwikkelt door iemand die al jaren in de aardappelveredeling zit en ook heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de welbekende Blidstar. Het is zijn doel om een aardappel te ontwikkelen die voldoet aan zijn smaak en goed te verbouwen is in Nederland. Na veel onderzoek is de menopper geboren. Hij heeft patent op deze aardappel en kiest zelf de bedrijven die deze mogen verbouwen en bepaald ook het verkoopgebied, kleinschalig en niet te koop in de grote supers, alleen die supers die meedoen aan het programma: boeren in de supermarkt. Mariska en Paul zijn dus ook erg blij dat ze deze aardappel mogen verbouwen. Deze aardappel is dit jaar ook verkrijgbaar bij Loka. De menopper is een vastkokende aardappel die enorm geschikt is om te koken, te bakken en in de oven te bereiden, ook met schil. Heerlijk met knoflook, rozemarijn en olijfolie uit de oven.
LoKa055
De kennismaking met Loka was vorig jaar tijdens de kerstmarkt in Nijbroek. Daar waren 2 mensen, onafhankelijk van elkaar, die vertelde over Loka. Na contact met Chantal zijn ze begonnen met de verkoop. Verder verkopen ze aan een supermarkt in Emst, een aantal boerderijwinkels en ze bezorgen aan huis. Ook verkopen ze aardappels in de verkoopkast aan de weg.
Kwaliteitscontrole
Als ze geoogst hebben zoeken ze handmatig, tot 2 keer toe, de slechte eruit en wel zo snel mogelijk om aantasting te voorkomen. De avond voor dit gesprek zijn ze tot ’s avonds 22.00 uur bezig geweest met oogsten en uitzoeken en ze hebben nog een groot deel liggen die uitgezocht moeten worden. Vervolgens gaan ze in kratten die in een grote container met ventilator gezet worden om de aardappelen te laten drogen. Hierdoor krijgt de klant de beste kwaliteit geleverd.
Na het interview liet Mariska de schuur zien met daarin een ruimte waar de aardappelen staan die klaar zijn voor consumptie en de plek waar de machine en sorteerband staan. Ook de droogruimte heb ik vanbinnen mogen bekijken. En heel vervelend….. ik kreeg een zak menopper krieltjes mee om thuis te proberen 😉