Gehaktballen

Recept Christel

Gehaktkruiden:

  • 1 eetl zout
  • 1 eetl peper, wit gemalen
  • 1 eetl gember poeder
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 eetl nootmuskaat
  • 1 eetl koriander
  • 1 eetl uienpoeder
  • 1 eetl knoflookpoeder
  • 1 eetl peterselie

Als je van pittig houdt, een halve theel (of meer) cayennepeper of scherpe paprikapoeder

Voor 500gr half om half gehakt:

  • 1 ei
  • Halve ui, fijn gesnipperd
  • 1 eetl zelfgemaakte gehaktkruiden
  • 2 eetl paneermeel, iets te klef dan iets meer

En zelfgemaakte mayonaise

Recept van Dini

Kruidenvariant:

  • 1 eetl peterselie
  • 1 eetl bieslook
  • ½ eetl dille
  • Een eitje – mayonaise 1 ei (echt heel ei) (op kamertemperatuur)
  • 1 el (Dijon)mosterd (op kamertemperatuur)
  •  ½ theelepel zout (op kamertemperatuur)
  • 1 el (witte wijn)azijn (op kamertemperatuur)
  • 250 ml zonnebloemolie (op kamertemperatuur)
  • 25 ml extra vierge olijfolie

Doe alle ingrediënten in een keer in de hoge kom van je staafmixer. Zet je staafmixer op de bodem van je kom en haal deze rustig omhoog tot je een mooie emulsie hebt. Je ziet zelf wel of het goed gemengd is. Anders nog een keer. Dan pas de extra vierge olijfolie of een andere olie met een smaakje. Voeg eventueel nog wat citroensap en peper toe naar smaak. Ik heb de zonnebloemolie niet meer in huis maar wel arachideolie. Dat heb ik nog niet geprobeerd.

Note: Je moet geen mayonaise proberen te maken van olijfolie want dat mengt niet

Terug naar de Recepten-pagina