Oliebollen

Ingrediënten beslag
voor 11 oliebollen en 10 appelflappen, of 15 oliebollen

  • 2 dl. melk
  • ¼ eetl. bakkersgist vers of gedroogd
  • 200 gr. meel
  • 1 eetl. appelstroop, bij voorkeur zonder suiker/suikerbietsap
  • snufje zout
  • 1 tl. kaneel
  • ½ tl. geraspte schoongeborstelde citroenschil
  • 5 eetl. gewelde rozijnen
  • 10 dadels
  • 1,5 liter zonnebloemolie of zoveel als in frituurpan behoort
  • evt. gedroogde pruimen
  • evt. 3-4 appels voor appelflappen.

Werkwijze
Klop de ingrediënten voor het beslag goed door elkaar tot een glad beslag. Laat het beslag
met een vochtige doek over de beslagkom ruim een uur op een warme plaats rijzen.
Appels schillen en klokhuis uitboren, schijven van max. 1 cm. snijden.
Vul een ruime pan niet verder dan de helft met olie, of vul een frituurpan en verwarm deze tot
maximaal 180 graden. De hete olie mag niet gaan walmen.
Wentel een schijf appel door het beslag en bak deze in de verhitte olie om de dikte van het
beslag te testen. Als het beslag niet op de appelschijf blijft zitten kan het beslag te dun zijn
en kun je er iets extra meel doormengen. Te dik beslag kan met melk verdund worden.
Bak de oliebollen en beignets met 4-5 stuks tegelijkertijd, aan beide kanten lichtbruin, en
schep ze uit de pan met een schuimspaan of grote vork laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi ze bij opdienen met poedersuiker.
Smullen maar!

Terug naar de Recepten-pagina