Tompouce

Benodigdheden voor 6 tompoezen

 • 300gr bloem
 • 120gr + 5 eetlepels suiker
 • halve tl zout
 • 200gr + 1 eetlepel poedersuiker
 • 30gr custartpoeder
 • 500ml slagroom
 • 325gr koude ongezouten roomboter
 • 125ml + 2 eetl koud water
 • 300ml melk
 • 3 eidooiers
 • 3 eetlepels abrikozenjam of andere jam naar keuze. Tijdens koningsdag heb ik verse pruimenjam gebruikt

Bladerdeeg:

meng de bloem, zout en 50gr suiker door elkaar heen. Snijd de boter in blokjes en kneed met de hand de boter door het bloemmengsel heen. Kneed 125ml water en sap van 1 citroen er ook doorheen tot een samenhangend deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg een half uur in de koeling rusten.

Roomvulling:

Doe de melk en 35gr suiker in een pannetje en breng het langzaam aan de kook. Meng in een andere kom de eidooiers, 35gr suiker en de custardpoeder door elkaar heen. Roer een klein beetje warme melk door het dooiermengsel heen. Doe het geheel terug in de pan bij de rest van de melk. Verwarm het geheel een minuut, totdat het wat dikker wordt. Haal de pan van het vuur. Meng de rasp van 1 citroen en 25gr boter erdoorheen, totdat de boter volledig is opgenomen. Schenk de room in een schaal, dek de schaal af met plasticfolie en laat het in de koeling afkoelen.

Afbakken bladerdeeg:

Verwarm de oven voor op 180graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koeling. Rol het deeg uit op bakpapier tot een rechthoek van 20 x 40cm. Leg het deeg op de bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er een vel bakpapier overheen en leg daar bovenop een bakplaat of bakvorm. Op deze manier rijst het deeg niet al te veel. Bak het deeg in 15min gaar. Haal het deeg uit de oven en zet de oven naar 200graden. Verwijder de bakplaat en het bakpapier van het deeg. Bestrooi het deeg met een eetl poedersuiker, bak het deeg nog 5min af en laat het deeg daarna afkoelen. (Voor de kleine tompouce heb ik het deeg toen het nog warm was in kleine vierkantjes gesneden, zodat het deeg heel blijft)

Opbouwen:

Snijd het deeg met een kartelmes horizontaal door. Je hebt nu 2 rechthoeken van 10 x 40cm. Klop de room een beetje op en doe in de spuitzak. Spuit een laag room op 1 van de deegplakken. Klopt de slagroom met 4 eetl suiker stijf, (maak je dit een dag van te voren, doe er dan een zakje klopfix doorheen). Doe de slagroom in een spuitzak en spuit op de room een laag slagroom. Leg de andere deegplak erop en druk het een klein beetje aan.

Toplaag:

Breng de jam met een eelt suiker langzaam aan de kook. Laat de jam een beetje afkoelen. Schenk de jam bovenop de deeg laag en strijk het glad met een paletmes.

Meng 200gr poedersuiker, 2 eetl water en de kleurstof door elkaar heen. Schenk het glazuur op het deeg en strijk glad met een paletmes. Verdeel het deeg in 6 gelijke rechthoeken. Snijd met een scherp mes met de punt een paar keer licht in het deeg. Na 3 of 4x voel je dat je erdoor kan snijden en snijd ook de onderste deegplak door. Doe de overgebleven slagroom op de tompouces.

Eet smakelijk

Terug naar de Recepten-pagina